Till startsidan
Translate

Årlig storkmärkning på Flyinge Kungsgård

2017-06-14 14.30

Onsdag den 14 juni var det återigen dags för den årliga ringmärkningen av storkungar på Flyinge Kungsgård. Kraftringen har under flera år samarbetat med Storkprojektet i Skåne som är en ideell förening som arbetar för att Skåne ska få tillbaka en vild stam av den vita storken.

Precis som tidigare år ställde Kraftringen upp med en kranbil för att man ska nå de högt belägna bona och kunna ringmärka ungarna.

Storkprojektets volontärer hämtar ner ungarna från bona och ringmärker dem på marken. Ringmärkningen gör det möjligt att ha koll på storkstammen och är viktig för att kunna följa upp vad som händer olika individer. Ungarna spelar döda under hela ringmärkningen vilket är ett försvarsbeteende innan de är stora nog att göra motstånd.

Hur många ungar storkarna får ut beror mycket på vädret under våren. Kallt och framförallt regnigt väder slår hårt eftersom ungarnas dun inte står emot vätan. De senaste veckornas kraftiga regn gör därför att man förväntar sig att årets kull blir mindre än vanligt.  

Förr var den vita storken vanlig i Skåne, men efterhand som våtmarker dikades ut och betesmarker odlades upp minskade den i antal för att slutligen försvinna helt. Sista paret häckade 1954. Tack vare storkprojektet hoppas vi få tillbaka en livskraftig stam av vit stork i Skåne.

Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]