Till startsidan
Translate

Årets vinnare av Spänningssökarna är korade

2017-11-20 13.26

Den 19 november gick finalen av Spänningssökarna 2017 av stapeln i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Tävlingen har pågått under hela hösten och 50 anmälda klasser hade inför finalen sållats ner till sju finalister – dels genom en röstningsfas för allmänheten, dels genom en bedömning från LTH-studenter.  

Publiken fick ta del av sju fantastiska presentationer. Bidragen behandlade allt från lyktstolpar som drivs med vindkraft, till en 3D-printer som ska användas till att återvinna och designa om gamla kläder. Juryn som bestod av representanter från Kraftringen, Kraftringens ägarkommuner och Vattenhallen Science Center hade inte en lätt uppgift att kora vinnaren men till slut stod det klart att BMSL 9 med bidraget S.A.L.T. tog hem årets vinst. Bidraget går ut på att man med hjälp av solenergi ska värma upp salt till koktemperatur. Detta skapar vattenånga som driver en turbin.

Klassen vinner en tredagarsresa till Berlin med studiebesök i den självförsörjande byn Feldheim.

Juryns motivering
“Från lokalt till globalt, presenterar en lösning på nutidens och framtidens utmaningar. Klassen har beaktat flera hållbarhetsaspekter och risker.”

Andrapris: Tunaskolan 9C, En lysande vindstolpe
Tredjepris: Svaneskolan 9C, 3D-printade produkter
Fjärdepris:
- Svaneskolan 9A, Energiflotten
- Killebäckskolan 9C, Undervattensvulkanenergi
- Killebäckskolan 9B, Solkraftverk
- Pilängskolan 9A, Självförsörjande hus

Andrapristagarna vinner en prischeck på 30 000 kronor, tredjepristagarna vinner en prischeck på 20 000 kronor och de fyra fjärdepristagarna vinner en prischeck på 10 000 kronor var.

Ett stort grattis till alla finalister!

Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]